sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Ipad - venekäyttöön

Viime kaudella suurin puute henkilökohtaisessa yhteydenpitovarustuksessa oli selkeästi kevyen läppärin tai tabletin puute. Jollain konstilla sitä on aina haettava säätietoja, satamatietoja ja tietysti surffailtava netissä. Puhelimella se on tähän asti onnistunut kyllä, mutta eihän se nyt mukavaa ole. Läppärinkin on hyvä, mutta itse pidän enemmän näistä raahattavista (17"), joten keveys ja akkukesto on kaukana. Siis onko parempaa syytä ostaa IPAD???

Ipad 3G 64Gb ja OtterBox Defender.

Veronpalautukset tulivatkin sopivasti juuri Ipadin suomen julkaisun aikaan, joten yksi Ipad 64Gb 3G sain uuden omistajan joulukuun alkupuolella minusta. Applen ikävä puoli on tietysti lähes kaikissa laitteissa hinta. Hyvä puoli siinä tosin on se, että laitteen voi ostaa mistä vaan ja se on aina sama, koko Euroopassa. Siksipä tein poikkeuksen ja ostin omani Stockmannilta, syystä että muualla se oli loppu ja odotusajat pitkiä.

Paljonhan Ipadista on puhuttu ja muutaman kerran sellaisella ennen ostoa olin leikkinyt. Näppärä vehje ja on ollut nämä kolme kuukautta todella aktiivisessa käytössä. Harvoin jaksaa enää kotona läppäriä aukaista kun "kestää niin kauan". Ipad on aina käsillä ja aukeaa heti. Kotona laite on langattomassa verkossa mutta tietysti rajoittamattomalla datalla oleva 3G sim toimii poissa kotoa. Ongelmaksi reissuissa saattaa tietysti tulla tuon Elisan verkon kattavuus, mutta harvoin sitä merellä liikkeessä nettiä tarvitsee. Hyvässä 3G -verkossa netti on nopea, paljon nopeampi kuin Nokian puhelimessani samassa verkossa, molemmissa täysi nopeus. Surffailussa Flash -tuen puuttuminen on suuri puute, mutta sen kanssa oppii elämään. Akkukestokin on yllättävän hyvä. Näyttöä toki kannattaa hieman himmentää, ainoastaan suorassa auringonpaisteessa näytön kirkkaus pitää olla tapissa. Heijastuksia estävä näytönkalvo on äärimmäisen hyvä kirkkaassa auringonpaisteessa.

Koska omasta veneestä puuttuu kokonaan plotteri, oli yksi syy Ipadin hankkimiseen myös Navionicsin karttaohjelmistot. Tämän ohjelman ansiosta mikään muu tabletti ei ollut oikeasti edes vaihtoehto. Onnekseni kartan ostoa lykkäsin muutaman viikon, sillä ohjelma uudistui ja olisin näin lukemani perusteella joutunut maksamaan ohjelmasta pariin kertaan, paha virhe! Nyt maksoin 29,90€ Navionicsin koko Euroopan kartoista, mielestäni äärettömän kohtuullinen hinta. Venekäytössä minulla on kokemusta oikeastaan vain Raymarinen plottereista Navionicsin kartoilla ja ainakin ensituntuma on hyvin samanlainen. Tosin kartan päivityksestä minulla on pieniä epäilyksiä, mutta sehän selviää kun jäät lähtee. Hintaansa nähden ohjelma on siis varmasti pätevä ja tuskin kartan päivitys purjeveneessä on ongelma;). Näyttö on riittävän suuri plotteri käyttöön ja GPS löytää itsensä uskomattoman nopeasti, aina.

Ipad ja Navionics HD.

Ipadin soveltuvuus venekäyttöön ei välttämättä ole paras. Runko on jämerä, mutta ei iskunkestävä ja luonnollisesti vesitiiveys puuttuu. Iskunkestävyys on hoidettu, tilasin Verkkokaupasta Otter Boxin Defender suojan (54€), joka nostaa painoa selkeästi mutta toisaalta tekee laitteesta iskunkestävän ja tällä suojalla pysyy paikallaankin vaikka vähän kallistuksessa. Vedenpitävyys on vielä ratkaisematta mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että AquaPacin pussilla tullaan se asia hoitamaan jos mitään parempaa ei löydy. Ipadille sopivaa pussia saa noin 30€ hintaan netistä. Kameraliitännän toki hankin ensitilassa mutta silti saattaa käydä niin, että kuvapäivitykset blogiin tulee vasta kotosalla. Asiaa pitää vielä hieman tutkia. Ulkomailla langatonverkko on ehdoton edellytys blogipäivityksille, sillä saattaa tulla sanomista jos 3Gtä käyttää maailmalla;).


Virran saantiin löytyy tietysti verkkolaturi ja 12V tupakansytytin laturi. Suunnitelmissa olisi vielä jonkin lainen aurinkokennolaturi, sillä ainakin tuolla loppuvuoden Atlanttin ylityksellä virransaanti saattaa muodostua ongelmaksi. Myös tämä asia on työn alla. Myös kiinnityssarja veneeseen on mietinnässä mutta sopivaa ei oikein ole löytynyt, ainakaan sellaista joka toimii tuon Otter Boxin ja AquaPacin pussin kanssa.

Veneilykauden alkua siis odotellessa. Plotterikäytön kokemuskia ja vertailuja olen lehdistä lukenut mutta onko niihin luottamista? Ipad on osoittautunut jo ilman venekytkyjä aivan loistavaksi kapistukseksi. Jos Ipad vielä osoittautuu edes jollain tavalla toimivaksi veneilykäytössä, parempaa sijoitusta tuskin olisin voinut tähän tarpeeseen tehdä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti