torstai 2. kesäkuuta 2011

Purjeiden testausta 31.5.2011

Syksyllä tuli tilattua uusi isopurje ja genoa1 H323 -veneeseen. Purjeet tilattiin Meripurjeelta lähinnä palvelun, kilpailukykyisen hinnan ja sopivan tuotteen vuoksi. Homma toimi kuten piti ja purjeet on sitä mitä pitikin. 

Isopurje vaakaleikattu, 330g/m2 dacroni radiaalivahvikkein. 4-läpilattaa ja kahdet reivit, juurikin siis tarpeisiin sopiva purje. Vanha Älvströmmin isopurje kesti käyttöä 18 kautta ilman suurempia ongelmia. Radiaalivahvikkeita vanhassa purjeessa ei ollut ja kangaskin ainakin nyt tuntui jonkin verran kevyemmältä, tosin siihen saattaa syy olla vuosien uv-säteilytys. Purjeen muoto on taas mitä pitää, vanhaa purjetta kun ei saanut enää "levyksi" millään. Myös juokseva alaliikki tuntuu äkkiseltään huomattavasti paremmalta ratkaisulta mutta se lienee syy miksi muita ei juuri enää tarjolla olekaan. Vanhaan purjeeseen verrattuna 2-reivi on hieman korkeammalla, sillä vanha reiviköysi ei enää riittänyt, onneksi noita köysiä on jäänyt ylimääräisiä kun lähes kaikki köydet on uusittu muutamana viime vuonna.

Uusi isopurje, latat vielä säätämättä.

Genoa 1 on taasen ohuempaa dacronia (230/m2) kuin vanha. Se ei sinänsä ole ongelma, koska kovemmalla tuulella käytössä on kuitenkin itseskuuttaava fokka. Virtauslangat on asialliset ja pieni ikkuna varmistaa niiden näkyvyyden. 


Kaiken kaikkiaan asiallinen setti purjeita, eikä moittimista niissä. Ainoa ongelma oli tietysti purjeen syöttäjä Seldenin mastossa, josta ei uudet läpilattojen ratsastajat tietenkään läpi menneet. Sain purjeen kuitenkin ylös viilaamalla syöttäjää mutta sehän ei tietysti riittävää ohennusta kestänyt ja nyt on tilattu uusi kiinteä osa, joka ruuvataan paikoilleen kun purje on syötetty. Hinnaltaan tämä osa oli uskomattoman kallis, 90€, mutta onpahan sitten Seldenin oma osa ja palvelukin oli Jotiko-Marinella kohdallaan, joten ei jaksanut jäädä asiaa sen paremmin selvittelemään. Osa on tulossa postilla. Tämä ongelma lienee normaali, sillä muistan ainakin kummisetäni kärsineen purjeita uusiessaan ihan samasta ongelmasta pari vuotta sitten.


Uusien purjeiden huonoin puoli lienee niiden käsiteltävyys muualla kuin ylhäällä mastossa. Isopurje on huomattavasti hankalampi taitella puomille, kun vanha purje laskeutui lähes itsestään siistiin kasaan. Pitänee miettiä ehkä lazy-jackiä. 150% genoa on on myös kannella äärimmäisen hankala taitella pussiin mutta molempien purjeiden osalta asia korjaantunee käytöllä. Selkein ulkoinen parannus veneen laituriulkonäköön lienee uusi puomipeite, joka tumman sinisenä istuu kuin nenä päähän ja on selkeästi parempi kuin vanha virttynyt beige vastaava. Varoitus niille lokeille ja variksille jotka suunnittelevat uudelle puomipeitteelle paskomista!!!
Leparit kaipaa vielä kangassuojat

Pienellä Suomen Linnan edustan koepurjehduksella purjeet toimivat moitteetta, istuivat täydellisesti ja ovat selkeästi tehokkaammat liikuttamaan venettä kuin vanhat "pussit". 2-4ms tuulessa vene tuntui lentävän, yli 5 solmua nopeutta. Myös litteät purjeet parantavat huomattavasti tuuleen nousukulmaa. Muodolla on siis merkitystä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti